-

Sunday, 11 March 2012

pendakwah perlu jadi air mutlak ! !

assalamualaikum dan selamat sejahtera bagi semua pembaca..
moga2 Allah menyediakan untuk kita taufiq hidayah serta perlindungan.

dah lama cuti dari arena blogging.bukan taknak update blog usang ni..tapi sebok sgt la..(kate kau)..

kisah perbualan antara Abu dan Jalil
JalilAbu

ABU : apa itu AIR MUTLAK,AIR MUSTAKMAL daaann AIR MUTANAJIS ? ?
JALIL : laa..hok tu pong mu nok tanyo ambo..mu ngoyak mu ngaji agamo..berat lagu ni..
ABU : ye la..aku skolah agama pon bukan semua ilmu agama aku tau jalil oii..sikit2 boleh la.
JALIL : bereh..lagu ni lah..bio ambo gi tanyo kat murabbi ambo dulu deh.
ABU : hololloh..(igtkan dah tau..gaya mcm pro.piirah)..wait3..nak tanya sikit..yang hang tetiba nak speaking  kelantan ngan aku ni apa hal. ? ?
JALIL : ouh..saje nak cuba bahasa serambi mekah..mana tau kot2 terlekat kat awek sana..blajaq siap2..
ABU : oo..gud idea ! ! mcm ni lah..biaq aku terang kat hang supaya anda jelas dgn persoalan tadi..

secara teori air mutlak tu air suci yang mensucikan..air jenis ni la yang kita ambik buat sembahyang tu..buat mandi wajib ke..air mutlak la..kite nak bersuci je..gune laa air ni..air mustakmal pulak..air yang suci tapi tak mensucikan..sifat air jenis ni suci tapi die x dapat nak mensucikan orang lain macam..air yang mase kite wudu' air yang jatuh dari tangan kite dan satu lagi air mazi..dapat ? ?

JALIL : ok2..i got it ! ! teruskan kuliahmu..

ABU : ok..air mutanajis pulak..air yang kotor dan tak dapat nak mensucikan..yer la..kan dah kotor..xkan nak suci pulak.air ni asalnye suci..tapi dicemari oleh najis yang jatuh yang dah ubah bau warna ngan rasa air tu sendiri..contoh nye..air kencing dan seumpama dengan nya..
JALIL : oo..jadi.. ? ?
ABU : point sebnar aku nak cakap kat hang ni..adalah..kita orang islam amnya dan pendakwah khususnya..kena jadi macam air mutlak..mcm ni..cantik kan..haa..
akhlak kita kena cantik..lawa..molek..baru boleh jadi pendakwah..kan sifat pendakwah tu baik..suci..pastu..kena la pulak mensucikan org lain..kita bersihkan kekotoran dalam jiwa manusia..kih3.

JALIL : yang hang dok gelak pasaipa..aku serius dengaq ni..khusyuk..
ABU : ok2..aku smbung..jgn jadik mcm air mustakmal.suci tapi tak mensucikan..pendakwah jenis ni mcm..die ni memang dah suci..dah baik dah..cuma die ni..mcm..mula mula baik..pastu berubah jadi trok..sbb ikut ckp org..mula2 dah berjaya sucikan anggota wudu' pastu dah lepas wudu' jadik x leh mensucikan dah..pendakwah yang dah dakwah ramai org pastu die plak yang terpesong..ni la pendakwah mustakmal..haha

JALIL : kirenye tak payah ikut la pendakwah yang mcm ni..
ABU ; x..ikut la ape yang btol..yang tak betol..tinggalkan la..
JALIL : ooo..last skali pendakwah mutanajis plak..aku tau..mesti jenis ulama su' kan.. ? ? die dari awal smpai habis nak pesongkan org je..trok betol..die ni nak ikut diri die sbb nak kuasa dan kemewahan je..banyak la ulama su' skarang ni..
ABU : wah..pandai kau ni rupenya..tak sia2 dok maahad..ermm..mmg la..nak bwat mcm mana..skarang ni kite la yang nak kene jadik pendakwah yang mcm air mutlak tu..
 JADI..PERBAIKILAH AMALAN KITA DAN PERBAIKILAH PULA AMALAN ORANG DI SEKELILING KITA..ok..see you again jalil..aku nak gi main badminton..assalamualaikum..
JALIL : waalaikumussalam(sob3.terkena batang hidung sendiri..) :(

ok..habis cerita..aku harap korang dapat apa yang baik dalan citer ni..daa..

No comments:

Post a Comment